onsdag 19. november 2008



Historie: Jernalderen i Nord – Østerdalen

Klebersteinsbruddet i Sandbekkdalen på Kvikne.

a.)
Kleberstein er en metamorf bergart, det betyr at den er dannet av andre bergarter under trykk og høy temperatur. Den tåler opptil 1550 grader C, og den er motstandsdyktig mot forskjellige kjemikaler. Den benyttes til dekor f.eks. på vegger og flere slott, kirker og katedraler har utsmykninger av kleberstein. Nidarosdomen er bygget av kleberstein. Klebersteinen er ganske myk og derfor kan vi bruke redskapet kniv og skjøre den opp. Kokekar og bruksgjenstaner er også redskaper også som er brukt. Den er ganske porøs også og derfor er det ganske lett å dele opp Klebersteinen, med kniv og hammer.
b.)
Det er vist med prøver fra organisk materiale at det der er vist dateringer fra 400-300 år f.Kr. Årsaken til at det gamle kleberbruddet ble oppdaget, var at Nidaros domkirke restaureringsarbeider begynte å ta ut kleber fra lokaliteten i 1952.

c.)
Arkeologene brukte radiologisk datering og karbon 14 datering i forbindelse med kartleggingen av klebersteinsbruddet på Kvikne.

d.)
Det er overhodet ikke lov til å sette i gang tiltak som kan f. eks skade eller ødelegge freda kulturminner. Å skjule kulturminner er også ikke lov.

e.) De skal forhindre at vann og forskjellig annet som legger seg rundt klebersteinen og i sprekker.
f.)Jeg tror at hvis de gjør dette mer kjent rundt omkring og at det blir interessant å dra dit. Da må man f. eks sette opp skilt og andre informasjon – tavler som folk innenbygs og utenbygs kan få med seg.
Kilder:
Historieboka - Tidslinjer 1
Wikipedia

Ingen kommentarer: